Fumatul pasiv si copiii

Potrivit noilor declaratii ale reprezentantii American Heart Association, fumatul pasiv in perioada copilariei poate cauza probleme de sanatate pe termen lung si o durata de viata mai scurta.


Sunt binecunoscute publicului larg afectiunile asociate fumatului si cu toate astea, multi copii sunt inca expusi fumului de tigara atat acasa, cat si in locurile publice.

“Copiii ce fac parte din grupurile de minoritati, precum si cei care provin din medii sarace, sunt expusi mult mai frecvent fumului de tigara in primii ani de viata, iar faptul ca fumatul este foarte adictiv, impreuna cu accesul facil la tutun, face ca problemele asociate fumatului pasiv sa fie in continuare un motiv de ingrijorare,” declara Dr. Geetha Raghuver, autoarea comunicatului de presa al Organizatiei American Heart Association, potrivit Agentiei Reuters.

Aproximativ 24 de milioane de copii nefumatori si tineri din SUA sunt expusi fumului de tigara, iar asta din cauza parintilor care fumeaza in preajma lor.

Oamenii de stiinta au descoperit, in anul 212,  cotinina – o chimicala eliberata de organismul uman ca urmare a administrarii de nicotina prin fumatul activ sau pasiv – in probele de sange colectate de la aproape 41% din populatia Statelor Unite ale Americii reprezentate de copii cu varste intre 3 si 11 ani, precum si in probleme de sange colectate de la copiii cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani in procent de 34%.

“Este o problema socio-economica si de ingrijire personala. Parintii ori nu inteleg, ori sunt ignoranti, cu privire la gravitatea situatiei expunerii celor mici la fumul de tigara, precum si la efectele pe care aceasta expunere le are asupra starii generale de sanatate a celor mici pe durata intregii lor vieti. Iar cauzele acestei situatii pot fi reperate in nivelul de educatie, accesul la asistenta medicala, precum si exemplul de viata pe care parintii fumatori il ofera copiilor lor,” a declarat Dr. Avni Joshi, medic pediatru in cadrul Clinicii Mayo din Rochester, Minnesota, potrivit Reuters si medlive.hotnews.ro.

Medicii avertizeaza de ani de zile despre pericolele fumatului pasiv in primii ani de viata ai copiilor, iar cercetarile efectuate recent pe aceasta tema ofera mai multe explicatii care argumenteaza de ce este deosebit de important ca parintii sa nu expuna copii la fumul de tigara.

Chimicalele din copozitia fumului de tigara pot declansa modificari ale fluxului sangvin, ale vaselor de sange, tensiune arteriala si modificari ale ritmului cardiac.