În fiecare an, pe data de 31 mai, marcăm Ziua mondială împotriva tutunului. Cu această ocazie,Societatea Română de Cardiologie, Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Pneumologie organizează o serie de acțiuni dedicate Zilei Mondiale fără Tutun pentru a sublinia imporanța renunțarii la fumat în scopul de a avea un stil de viață sănătos și a reduce riscurile majore cauzate atât de fumatul activ, cât și cel pasiv.

Fumatul este principala cauză de deces ce poate fi prevenită

arată o concluzie a Organizației Mondiale a Sănătății, care sintetizează efectul prevenirii debutului fumatului: scăderea mortalității. În fiecare zi, 115 români mor ca urmare a efectelor nocive ale fumatului. Aceasta înseamnă aproximativ 42.000 de decese în fiecare an. Fumatul omoară, în special, prin cancer pulmonar (85% dintre cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat) și prin boli cardiovasculare (fumatul fiind factorul de risc numărul 1 pentru infarctul de miocard). Speranța de viață a fumătorilor este cu 10 ani mai redusă comparativ cu cea a nefumătorilor. Se apreciază că în România, din totalul anilor potențiali de viață sănătoasă pierduți prin diverse dizabilități sau decese premature, 13% se datorează bolilor grave induse de fumat.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a decesului în România (peste 60%), iar fumatul și expunerea la fum cresc riscul apariției bolilor cardiovasculare de până la patru ori. Fumatul activ sau pasiv reprezintă un risc major în dezvoltarea bolilor vasculare coronaniene, atacului cerebral și a bolilor arteriale periferice.

Potrivit unei analize furnizate de Organizația Mondială a Sănătății în 2017, în România un adult fumează în medie 1.619 țigări pe an, țara noastră ocupând locul 27 într-un clasament de 182 de țări.

Conform studiului IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) realizat în luna ianuarie 2016, în România peste 25% dintre adulți sunt fumători și un procent mai mare este în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, în special cei din mediul urban și cu preponderență bărbați.
Deși numărul fumătorilor s-a redus an de an, în continuare procentul celor care fumează este mare, iar efectele adverse ale fumatului sunt foarte dăunătoare atât pentru sănătatea fumătorilor, cât și a celor de lângă ei.

Tutunul distruge inimi și vieți

Pricipala cauză de deces la nivel mondial sunt bolile cardiovasculare, iar fumatul atât activ, cât și pasiv contribuie la peste 12% dintre cauzele apariției bolilor cardiovasculare. Tutunul reprezintă a doua cauză ce provoacă boli cardiovasculare, dupa hipertensiunea arterială.

Tutunul omoară aproximativ 7 milioane de oameni în lume, din care aproape 900.000 sunt nefumători, dar au fost expuși la fumul de țigară.

Aproximativ 80% din cei 1.1 miliarde de fumători, la nivel mondial trăiesc în țări cu venituri mici și medii.

Monitorizarea atentă este un bun indicator al eficienței politicilor publice pentru încurajarea renunțării la fumat. Doar 1 din 3 țări, reprezentând 39% din populația lumii, monitorizează utilizarea tutunului în rândul populației.

Fumatul Pasiv Omoară!

Fumatul pasiv este reprezentat de inhalarea fumului de țigară, narghilea sau alte tipuri de tutun în spații închise. Sunt peste 4.000 de chimicale în fumul de tutun, din care cel putin 250 sunt cunoscute ca fiind periculoase și peste 50 pot provoca cancer.

Nu există un nivel sigur de expunere pasivă la fumul de tutun! Protejați-vă și evitați spațilei în care se fumează!

Fumătorii au nevoie de ajutor de specialitate pentru a renunța la tutun!

Studiile arată că puțini oameni înțeleg riscurile de sănătate asociate tutunului și expunerii la fumul de tutun. Conform studiului IRES* patru din zece fumători români care au participat la acest studiu declară că au încercat să se lase de fumat în ultimul an de zile; proporția acestora este cea mai ridicată în cazul respondenților cu vârsta peste 65 de ani și mult mai scăzută în rândul tinerilor 18-35 de ani.

Tutunul distruge inimi. Respirați sănătate și adoptați un stil de viață sănătos!

Eveniment susținut de: