Colaborarea cu Societatea Europeana de Hipertensiune Arteriala

COLABORAREA CU SOCIETATEA EUROPEANA DE HIPERTENSIUNE ARTERIALA A GRUPULUI DE LUCRU “HIPERTENSIUNE ARTERIALA”                

 

EDUCATIONAL MASTER COURSE IN HYPERTENSION

    Este o manifestare realizata la initiativa Societatii Europene de Hipertensiune Arteriala (ESH), care s-a derulat in mai multe tari europene, printre care si in Romania (anii 2005, 2006, 2007, 2008, 2011). Cursul are caracter interactiv, cu prelegeri, dezbateri si prezentari de cazuri clinice din patologia hipertensiva arteriala, la care conferentiaza specialisti romani impreuna cu reprezentanti ai ESH.

SPECIALISTI ESH

    In prezent 15 medici din Romania au statutul de specialisti ESH (in ordine alfabetica): Catalina Arsenescu-Georgescu, Viviana Aursulesei, Elisabeta Badila, Daniela Bartos, Elvira Craiu, Roxana Oana Darabont, Maria Dorobantu, Adrian Gavrila, Carmen Ginghina, Corina Simona Homentcovschi, Iulia Daniela Kulcsar, Katalin Mako, Minerva Muraru, Cornel Cezar Tudorica, Maria Corina Serban.
    Criteriile pentru obtinerea titlului de Specialist European in Hipertensiune pot fi descarcate de pe site-ul www.eshonline.org (Communities – sectiunea Hypertension Specialist). Pentru a deveni specialist , fiecare aplicant trebuie sa fie membru al ESH. Comitetul de acreditare este format din prof. Giuseppe Mancia (presedintele Steering Committee for European Hypertension Specialist ) si prof. Serap Erdine (secretar).

SCOALA DE VARA A ESH (ESH HYPERTENSION SUMMER SCHOOL)
    Societatea Europeana de Hipertensiune Arteriala, ofera, incepand cu anul 2001, posibilitatea participarii tinerilor medici a caror principala activitate de cercetare este hipertensiunea arteriala, la Scoala de vara prin acordarea a una sau doua burse de studii anual. Aceasta manifestare a devenit un eveniment de succes, prin calitatea programului stiintific si prin facilitarea colaborarii atat intre tinerii specialisti din multe tari ale Europei cat si cu organizatorii cursului, membrii marcanti din bordul ESH.
    La Scoala de vara pot participa medici tineri (preferabil sub 40 de ani),  preocupati de hipertensiunea arteriala, care lucreaza atat in domeniul cercetarii fundamentale cat si in domeniul clinic. Participarea la aceasta manifestare a ESH este permisa o singura data (cei care deja au participat nu mai pot trimite o a doua aplicatie). Topicele dezbatute in timpul prelegerilor acopera aria de cercetare fundamentala, inclusiv aspecte genetice si aria clinica si sunt prezentate de specialisti internationali in domeniul respectiv.
    Cheltuielile legate de participare sunt acoperite de ESH in ceea ce priveste cazarea si mesele; cheltuielile legate de transport sunt uneori acoperite tot de ESH prin acordarea de “travel grant” pentru participantii din tarile mai defavorizate economic.
    Aplicatiile sunt trimise initial presedintelui si secretarului Grupului de Lucru de HTA, care vor selectiona ulterior, pe baza CV-ului individual care sa reflecte preocuparile legate de hipertensiune, doi candidati. CV-ul trebuie sa fie redactat in limba engleza si sa contina prezentarea pe scurt a gradului academic, pozitiei profesionale, publicatiilor. Propunerile vor fi trimise mai departe dnei Prof. Renata Cifkova, secretarul Comisiei pentru Activitati Educationale a ESH, care va informa asupra accceptarii participarii celor propusi din fiecare tara (confirmarea va fi primita in luna iunie). Persoana de contact din partea ESH este desemnata in fiecare an in functie de tara organizatoare a Scolii de vara. Locatia desfasurarii pentru anul 2012 este Dublin, Irlanda, persoana contact Dr. Alice Stanton, iar aplicatiile trebuiesc trimise catre ESH pana cel mai tarziu 31 Martie 2012.
    Pentru urmatorii ani locatiile desfasurarii Scolii de Vara vor fi : 2013 – orasul Porto din Portugalia, iar pentru anul 2014 – localitatea Varna din Bulgaria.
    Participantii la Scoala de vara pot deveni membri ai ESH si in primii 3 ani dupa acceptul in organizatie sunt scutiti de plata anuala a taxei de membru.
    Pentru aplicatie va rugam sa completati formularul (download) pe care sa-l trimiteti impreuna cu CV-ul in engleza pe adresele de mail: mirceacinteza@gmail.com si elisabeta.badila@gmail.com

CENTRE DE EXCELENTA ESH

    In anul 2008 Clinica de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti a devenit Centru de Excelenta in Hipertensiunea Arteriala al ESH.
    Grupul de lucru de HTA incurajaza depunerea aplicatiilor pentru a deveni Centru de Excelenta a ESH. Aplicatiile se depun de doua ori pe an; termenele sunt 30 iunie si 31 decembrie. Fiecare centru care aplica are nevoie de o scrisoare de recomandare din partea Societatii Nationale si a presedintelui Grupului de Lucru de HTA . Lista centrelor nou aprobate este publicata anual in revistele Journal of Hypertension si Blood Pressure. Diplomele sunt acordate in timpul Conferintelor Europene Anuale.

MEETINGURILE ANUALE ALE ESH
    In fiecare an, ESH organizeaza cate un meeting al carui program stiintific de inalta calitate realizeaza un update al cercetarilor clinice si fundamentale in domeniul HTA, prin conferinte de tipul “State of the Art”, Teaching Sessions, “How to” , dezbateri, Breakfast Workshops, simpozioane satelite, sesiuni de prezentari orale, sesiuni de postere (cu acordare de premii pentru cel mai bun poster alocat unui topic). Participarea la aceste meetinguri este creditata cu 3 puncte pentru aplicatia de Specialist European in HTA, pe langa creditele de educatie medicala continua.
    Cel de-al 22-lea Meeting Stiintific al ESH despre HTA si preventie cardiovasculara se va desfasura la Londra in perioada 26-29 aprilie 2012. Deadline-ul pentru trimiterea rezumatelor este 18 noiembrie 2011. Informatii suplimentare despre meeting se pot obtine de pe site-ul manifestarii http://www.esh2012.org

    Anual, ESH acorda sprijin financiar participantilor tineri cu lucrari acceptate ca prim autor (oral sau poster), constand intr-un numar burse ce acopera taxa de participare + max 4 nopti cazare intr-un hotel de obicei de 3*. In anul 2012, numarul acestor granturi va fi de 400 si vor fi acordate pe principiu “ first based – first served”. Termenul limita pentru trimiterea accommodation grant este 9 februarie 2012 (pentru mai multe detalii accesati site-ul manifestarii).

TITLUL DE MEMBRU AL ESH
    Poate deveni membru al ESH orice medic care desfasoara activitati stiintifice in domeniul hipertensiunii arteriale. Beneficiile membrilor se concretizeaza in informatii primite din partea ESH, accesul pe site la educatia on-line, taxe reduse de participare la meetingurile anuale, sprijinul aplicatiei de a deveni Specialist European in HTA.
    Aplicatiile se trimit on-line, insotite de un scurt CV in engleza si de 2 scrisori de recomandare de la doi membri ai ESH. Termenul limita pentru trimiterea acestora este 29 februarie 2012. Cererile primesc aprobarea finala de la ESH in timpul Meeting-ului din aprilie de la Londra.
    Fiecare membru al ESH plateste o taxa anuala de 165 US $, acesta incluzand si abonamentul la revista Journal of Hypertension.

ADVANCED COURSE IN HYPERTENSION
    Anual se desfasoara acest curs adresat Specialistilor Europeni in HTA sau celor care vor sa aplice pentru obtinerea acestui titlu in viitor.
    Cursul urmator se va desfasura in perioada 12-19 februarie 2012 la St. Moritz in Elvetia. Programul consta in sesiuni generale privind aspecte genetice, epidemiologice, afectarea orgenelor tinta, HTA secundara, urgentele hipertensive, etc; sesiuni de tipul “how to” si prezentari de cazuri (efectuate de participanti). Aplicatiile pot fi trimise pana pe 30 noiembrie 2011 dnei prof. Renata Cifkova. Costul participarii este suportat de catre fiecare aplicant. Detalii suplimentare si formularul pentru aplicatie pot fi descarcate de pe site-ul www.esholine.org

 

In cadrul acestei sectiuni puteti consulta: