Cardiologia romaneasca in doliu

Astazi Societatea Romana de Cardiologie si Grupul de Lucru de Cardiologie Invaziva aduce un ultim omagiu celui ce a fost dr. Ciprian Suciu, unul dintre parintii fondatori ai cardiologiei interventionale din Romania.

Cariera Domniei sale a fost strans impletita de evolutia catre inalta performanta a Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant Tirgu Mures, unde a activat mai bine de 20 ani. Aici a parcurs etape care pentru tinerii de azi par naturale si la indemana evoluand de la cardiolog de suport pe sectia de chirurgie, la interventionist de diagnostic preoperator, la interventionist matur oferind pacientilor lui toata plaja de proceduri terapeutice moderne.

La prima vedere e o cariera normala, elementul de exceptie, stimati colegi, era curajul nebanuit sa faci toti acesti pasi singur, fara un proctor alaturi, doar pe baza scolarizarilor din strainatate. A fost un simbol al unui principiu acum poate trecut in umbra, la fel ca si domnia sa : “See once, make once, teach once”.

Pentru ca in generozitatea lui a impartit stiinta cu greu dobandita, cu eleganta si discretie , nesolicitand la schimb decat perpetuarea respectului fata de meserie si pacienti.
Unul dintre momentele cele mai importante din cariera Sa a fost intemeierea, in colaborare cu SMURD Tg . Mures, a primului Centru de Infarct din Romania care functiona in regim 24/7, si care a devenit functional in saptamana in care studiul PAMI Stent a fost intrerupt din considerente etice , pentru ca dr. Suciu nu a fost numai visator , a fost si vizionar.

Drum bun acum, plecati insotit de respectul multor generatii de medici carora le ati fost maestru.