Euroecho Imaging 2017

EuroEchoImaging, Congresul Asociaţiei Europene de Imagistică cardiovasculară (EACVI), a avut loc în perioada 6-9 Decembrie la Lisabona.

Congresul a fost un succes important, participarea fiind de departe cea mai mare dintre toate cele 21 de ediții ale Euroecho, cu 3.967 de participanți, depășind cu 400 precedentul record. Calitatea şi diversitatea programului au fost foarte apreciate de către participanţi, feedback-ul primit ȋn acest sens fiind foarte bun. De altfel, succesul congresului a fost apreciat ca unul din cele mai importante ȋntre congresele Asociaţiilor Societatii Europene de Cardiologie (ESC).

Participarea românească la EuroEcho Imaging 2017 a fost remarcabilă. România a ocupat locul 5 ca număr total de participanti (184), fiind depăşită doar de Marea Britanie, Italia, Olanda si Portugalia (ca ţară gazdă). Acesta reprezintă un record de participare românească la Euroecho (precedentul record fiind de 138 participanţi). De remarcat că mulţi dintre participanţii români au fost rezidenţi şi tineri specialişti, care având lucrări de prezentat au beneficiat de sprijin atât din partea EACVI, cât şi din partea SRC pentru a putea participa şi au fost foarte activi.

Mult mai important decât numărul total de participanţi este prezenţa activă ȋn congres. România s-a situat pe locul 8 între țări ca număr de vorbitori/moderatori invitaţi (ȋnaintea unor țări ca Belgia, Spania, Elveția, Polonia, etc) – un alt record. Treisprezece colegi din România au fost invitați ca faculty la acest congres, acoperind în total 22 de roluri ȋn programul ştiintific al congresului (lectori invitați, moderatori, experți invitați să prezinte demonstratii practice ”hands-on”): prof. Ioan Mircea Coman, prof. Maria Dorobanțu, prof. Carmen Ginghină, prof. Adriana Ilieșiu, prof. Dragoș Vinereanu, conf.Ruxandra Jurcuț, conf.Ovidiu Chioncel, dr. Carmen Beladan, dr. Andreea Călin, dr. Monica Roșca, dr. Maria Magdalena Gurzun, dr. Sorina Mihăilă și subsemnatul.

România a avut de asemenea un număr mare de lucrări originale (abstracte și prezentări de caz) acceptate spre prezentare în congres (54 în total),ocupând locul 5 și din acest punct de vedere - inca un record, cu multi rezidenți și tineri specialiști ca prezentatori.

A existat și o sesiune comună EACVI-Grupul de Lucru de Ecocardiografie al SRC (printre puținele sesiuni comune organizate împreună cu grupuri naționale din Europa), care a fost un success atât ca participare (total de 334 participanți pentru o sala de 300 locuri, cu spectatori la ecranele din afara salii), cât și calitativ, cu conferințe excelente.

De altfel, foarte multe conferinte prezentate la Lisabona pot fivizualizate online pe site-ul ESC. Am anuntat oficial la deschiderea congresului decizia Board-ului pe care il conduc de a lansa in 2020 un nou congres EACVI, dedicate imagisticii multimodale, care va fi o premiera la nivel mondial. Stirea a fost preluata prin comunicat de presa ESC: http://bit.ly/2AdTqkD si prin interviu ESC TV distribuit de catre ESC pe canalele social media: https://www.youtube.com/watch?v=fT0DkJcKBTU&feature=youtu.be.

În concluzie, EuroEcho Imaging si-a reconfirmat pozitia de cel mai important congres de imagistică cardiovasculară din lume. Participarea romanească a fost remarcabila, în creștere față de anii precedenți la toate capitolele, iar realizarile de mai sus - la primul congres european ESC organizat de un președinte din România – fac o bună reclamă României și SRC și demonstrează că putem fi o prezență de top în manifestări cardiologice internaționale de anvergură.

Doresc să mulțumesc tuturor colegilor implicați – este întotdeauna un efort de echipă!

Prof. Dr. Bogdan A. Popescu
UMF “Carol Davila”, Euroecolab, IUBCV “Prof. Dr. C. C. Iliescu” Bucuresti
Presedinte EACVI 2016-2018