Fumatul lasa urme in ADN chiar si dupa 30 de ani de la renuntare la tutun

Chiar si dupa 30 de ani de la renuntarea la tigari, fumatul poate lasa o amprenta in AND, potrivit unui studiu efectuat de unii oameni de stiinta din cadrul US National Institute of Environmental Health Sciences si Harvard Medical School si publicat de curand de Daily Mail.
Conform acestei descoperiri, metilarea ADN — un proces prin care celulele controleaza activitatea genelor — este cea care poate oferi un indiciu important ce tradeaza faptul ca o persoana a fost fumatoare.
Oamenii de stiinta implicati in cercetare stiau deja ca fostii fumatori risca sa dezvolte anumite tipuri de cancer si boli de inima chiar si la cateva decenii dupa incetarea obiceiului nociv, insa mecanismele moleculare responsabile de acest lucru nu erau inca pe deplin intelese.
Cercetatorii americani au analizat metilarea ADN in cadrul genomului uman folosind mostre de sange de la aproape 16.000 de participant.
In esantionul de testare au fost inclusi actuali si fosti fumatori, dar si persoane care nu au fumat niciodata.
Concluziile studiului demonstreaza ca la cinci ani de la renuntarea la fumat, majoritatea secventelor ADN ale fostilor fumatori redevin la fel ca ale persoanelor care nu au fumat niciodata. Insa, anumite secvente persista chiar si timp de 30 de ani.
Cele mai importante dintre acestea sunt legate de gene asociate cu boli provocate de fumat, precum cele cardiovasculare si anumite tipuri de tumori.