In memoriam Dr. Radu Nicolae Ciudin

(10 februarie 1959-15 februarie 2022)

 

Cu durere în suflet anunţăm trecerea la cele veșnice a distinsului nostru coleg, doctorul Radu Ciudin.

Doctorul Radu Ciudin și-a început cariera ca cercetător la Spitalul Fundeni din București (1984-1990), devenind în 1991 asistent universitar la Catedra de Cardiologie Fundeni a UMF "Carol Davila".

Între 1992-1996 s-a specializat în cardiologie intervențională și aritmologie la Spitalul ‘St. Bartholomew’s din Londra, câștigând un Fellowship al Societății Europene de Cardiologie. A fost numit Registrar in Cardiology și înregistrat la General Medical Council, UK. În 1995 a devenit medic primar cardiolog.

În 1997 a devenit Șef al nou înființatului Departament de Aritmii, Electrofiziologie și Stimulatoare Cardiace, de la Institutul de Cardiologie “Prof. Dr. C. C. Iliescu”, fiind unul din pionierii dezvoltării acestei subspecialități în România, iar ulterior a devenit Șef al Secției Cardiologie 4 a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C. C. Iliescu”.

În 2001 a obținut titlul de Doctor in Științe Medicale Summa Cum Laudae, iar din 2002 a devenit Șef de lucrări la Catedra de Cardiologie Fundeni a UMF ‘Carol Davila’. În 2006 a primit titlul de Fellow al Societății Europene de Cardiologie. A fost membru al Maastricht UMC+ Academy, având din 2018 titlul de Profesor Asociat.

A avut o activitate științifică remarcabilă, fiind autor în 18 cărti de specialitate, având peste 200 de articole, lucrări publicate sau prezentate la congrese, conferințe și simpozioane naționale și internaționale.

Profesional, Dr. Radu Ciudin este autorul unor premiere medicale remarcabile.

A efectuat primul implant din România al unui cardiodefibrilator (1997), prima ablație cu radiofrecvență în sindromul WPW din România (1999), primul mapping intracardiac multielectrod din România (2001). A realizat primul implant de resincronizare tricamerală biventriculară cu sondă ‘over the wire” (2002) și a fost co-autor al primelor 3 implanturi de cardiodefibrilator cu resincronizare din România (2003).

Dr. Radu Ciudin a fost membru al primei echipe care a realizat ablație cu microunde în aritmiile cardiace la om (Londra, 1994).

Membru marcant al Societății Române de Cardiologie și al Grupului de lucru de Aritmii, electrofiziologie și dispozitive implantabile, Dr. Radu Ciudin a făcut parte timp de mai multe mandate din Board-ul Societății, fiind între altele Trezorier între anii 2005-2008 și Vicepreședinte al Societății între anii 2011-2014. A fost de asemenea mulți ani Președinte al Filialei București a Societății Române de Cardiologie. Radu Ciudin a coordonat numeroase cursuri educaționale și manifestări științifice în domeniul aritmiilor, contribuind în mod remarcabil la formarea multor generații de cardiologi.

Radu Ciudin, omul… poate fi descris ca o figură socratică, în care se îmbinau amabilitatea cu dorința de a stimula creativitatea interlocutorului, totul învăluit într-un fin umor britanic. Un clinician excepțional, cu o inteligență sclipitoare și un simț de observație ascuțit, avea capacitatea de a detecta subtilități la analiza unui pacient, transformând orice conversație despre un caz clinic într-o lecție de medicină.

Un mentor și un prieten adevărat pentru cei apropiați. Un profesionist de excepție, fondator al școlii de aritmologie clinică și intervențională din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C. C. Iliescu”, dar și un om de cultură adevărat, pasionat de istorie, filosofie și artă. Un om complet și complex…

Este o mare pierdere pentru cardiologia românească, pentru Societatea Română de Cardiologie și pentru toți cei apropiați. Dr. Radu Ciudin va ramâne mereu în memoria noastră.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Prof. Dr. Bogdan A. Popescu

Președinte, Societatea Română de Cardiologie