Măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu! – a doua editie

A doua ediție a campaniei de informare pentru publicul larg a Societății Române de Cardiologie ”Măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” a luat startul în luna mai a acestui an.

Conferința de presă organizată în premieră online pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, alături de materialele generate, au fost accesate de peste 6000 de persoane prin canalul de Facebook al campaniei. În ceea ce privește articolele generate în presă, aproximăm, conform cifrelor de audiență, un univers de 7 milioane de cititori atinși.

Impactul pozitiv obținut prin acțiunile desfășurate anul trecut, interesul trezit de partea publicului țintă (jurnaliști, public larg, autorități din domeniul educațional), precum și oportunitățile noi de comunicare identificate, ne-au determinat să continuăm campania și anul acesta.

Iată câteva din rezultatele obținute în 2019:

În 2020, românii sunt ceva mai bine informați asupra hipertensiunii arteriale în sensul în care hipertensiunea este o afecțiune despre care nu se mai crede că o au doar cei în vârstă, peste 60 de ani. S-a redus și procentul celor care cred că hipertensiunea este o afecțiune cu care poți trăi chiar dacă nu îți iei medicamentele. Dar în continuare foarte mulți consideră că poți să nu iei tratament și să fii hipertensiv.

O altă realizare obținută în urma efortului depus cu Societatea Română de Cardiologie de conștientizare a hipertensiunii arteriale este că mai mulți români înțeleg importanța măsurării tensiunii arteriale. Dacă anul trecut 10% dintre românii intervievați nu își măsuraseră niciodată tensiunea, anul acesta procentul s-a redus la jumătate.

În 2020 însă mai puțini dintre pacienții hipertensivi respectă tratamentul iar acesta nu este un lucru îmbucurător. Anul trecut 74% dintre pacienți respectau exact tratamentul propus, anul acesta 58% îl respectă.

Este remarcabil iarăși un procent care s-a schimbat – 8% dintre pacienții intervievați nu iau toate medicamentele prescrise sau folosesc alt dozaj, ceea ce implică un efort și mai mare din partea noastră de educare în ceea ce privește aderența.

Nu în ultimul rând, pacienții hipertensivi nu urmează tratamentul recomandat pentru că uită să ia o pastilă, 73%, procentul cel mai mare dar și răspunsul ”mă simt bine, deci pot întrerupe tratamentul”.

Este îmbucurător totuși faptul că un număr mai mic au răspuns că hipertensiunea vine cu vârsta și că este ceva normal.

De ce totuși nu își măsoară pacienții români tensiunea arterială? Se menține aceeași idee – nu  măsoară tensiunea arterială pentru că nu au simptome. Hipertensiunea este ”ucigașul tăcut” iar faptul că valorile tensionale cresc trebuie să îngrijoreze pe toată lumea.

Vorbiți cu pacienții dumneavoastră despre hipertensiune. Avem puterea să schimbăm o stare de fapt și împreună să contribuim la formarea unor indivizi informați, implicați pentru prevenție în ceea ce privește propria sănătate dar și a celor dragi.

Pornim acum cu un nou avânt și acțiuni de impact: