Ministerul Sanatatii saluta decizia de a lasa Legea antifumat neschimbata

Ministerul Sanatatii saluta decizia Comisiei Juridice si Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor de a lasa Legea antifumat neschimbata, prin respingerea tuturor amendamentellor care modificau acest act normativ.

Potrivit unei postari pe pagina de Facebook a insitutiei, printre modificarile pe care voiau sa le aduca unii parlamentari era si aceea care redefinea spatiul inchis. Acest amendament ar fi repermis fumatul in spatiile publice.

“Astfel, fumatul ramane interzis in spatiile publice inchise, in spatiile publice inchise de la locul de munca, in mijloacele de transport in comun si in locurile de joaca pentru copii. Este un pas inainte pentru atingerea unui obiectiv ambitios: 2035 – Romania fara tutun.

Aceasta lege transpune o directiva europeana. Dupa intrarea in vigoare a legii, vor disparea de pe piata produsele cu tutun aromate, iar din 2019 tigarile mentolate. De asemenea, noile pachete de tigari vor avea o imagine grafica pe 65% din suprafata”, scrie in postarea Ministerului Sanatatii.

Marti,  4 octombrie, Comisiile juridica si de sanatate din Camera Deputatilor au respins amendamentele la proiectul de lege privind stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe care prevedeau interzicerea fumatului in autoturismul proprietate personala daca in el se afla femei gravide sau copii.

Cele doua comisii ale Camerei Deputatilor au respins, de asemenea, si forma in care proiectul a fost adoptat de Senat si au pastrat forma elaborata de Guvern.