Nivel de susținere fără precedent în populația generală pentru politicile care vizează reducerea consumului de tutun

Comunicat de presă al Inițiativei 2035 Fără Tutun legat de concluziile studiului cantitativ privind percepția asupra politicilor de control a consumului de tutun

   București, 16 Ianuarie 2017

În luna octombrie 2016, compania de cercetare Mercury Research a realizat un studiu cantitativ la nivel național în scopul de a investiga percepția publicului general cu privire la politicile de control al consumului de tutun. Studiul a fost realizat pe un număr de 1000 de persoane, pe un eșantion reprezentativ la nivel național pentru populația de peste 18 ani, din care 608 în mediul urban și 392 în mediul rural. Perioada de colectare a datelor: 8 octombrie – 10 noiembrie 2016. Datele au fost ponderate la nivel de individ și la nivel de gospodărie, în funcție de sex, ponderea populației ocupate, mărimea localității, regiune de dezvoltare, mediu de rezidență (urban/ rural) încrucișat cu numărul de persoane din gospodărie, mediu de rezidență încrucișat cu vârsta. În vederea ponderării s-au folosit date din Recensământul populației și al locuințelor din 2011, precum și datele publicate de INSSE.

Concluzii generale

Studiul a evaluat cantitativ atât aspecte epidemiologice, legate de prevalența declarată a fumatului în rândul celor intervievați, dar mai ales aspecte legate de comportamentul fumătorilor, percepțiile legate de fumatul pasiv, gradul de susținere al inițiativelor care reglementează promovarea produselor din tutun, precum și opiniile asupra legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise la aproximativ 7 luni de la aplicare.

Concluzia centrală este nivelul de susținere fără precedent pentru politicile care vizează reducerea consumului de tutun în rândul populației (85%) și nivelul de susținere chiar mai ridicat decât înainte de adoptare (80%) pentru legea care a interzis fumatul în spațiile publice închise (legea nr. 15/2016).

Concluzii detaliate

Comportamentul fumătorilor în spațiul personal -În România, fumătorii își protejează mai mult casa de fumul de țigară decât mașina. Trei sferturi dintre fumători evită să fumeze în casă. Persoanele care au absolvit cel mult 8 clase fumează mai frecvent în casă (40%) decât ceilalți fumători.  Aproximativ jumătate (54%) dintre fumători nu fumează în mașină. Acest obicei se regăsește mai degrabă în rândul bărbaților fumători (51% fumează în mașină) decât al femeilor (doar 27% dintre fumătoare).

Percepții despre fumatul pasiv- Fumătorii sunt în mare parte de acord că fumatul pasiv afectează sănătatea celor din jur (93%), iar copiii sunt mai afectați de acesta decât adulții (95%). Aproape trei sferturi (74%) dintre fumători consideră că nu este normal să se fumeze în parcuri sau în aproprierea locurilor de joacă pentru copii. Femeile susțin într-o măsură mai mare decât bărbații faptul că fumatul secundar îi afectează pe ceilalți sau că nu ar trebui să se fumeze în parcuri sau în apropierea spațiilor de joacă pentru copii.

Promovarea produselor de tutun- Mai mult de jumătate dintre români (58%) cred că pachetele atractive, reclamele și promoțiile la țigări atrag în general copiii și tinerii. Sub o treime din populație (30%) consideră că reclamele la produsele din tutun sunt necesare.

Nivelul de susținere pentru inițiativele anti-fumat -Politicile naționale anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun în România sunt aprobate de majoritatea populației (85%). Deși nivelul de susținere este mai mare în rândul nefumătorilor (91%), aproape trei sferturi dintre fumători (73%) ar fi de acord cu astfel de politici. În rândul fumătorilor susținerea vine mai mult din partea celor care consumă între 10 și 20 de țigări pe zi. Politicile anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun sunt susținute într-o mai mare măsură de persoanele cu vârsta peste 56 de ani și de locuitorii din mediul rural.  Aproape două treimi (62%) dintre români ar fi de acord cu interzicerea comercializării tutunului.

Interzicerea fumatului în spațiile publice -O mare parte (80%) din populația României este de acord cu legea care interzice fumatul în spațiile publice. Nivelul de susținere este mai ridicat în rândul nefumătorilor, dar aproape două treimi dintre fumători (63%) sunt de acord cu aceasta.

Studiul fundamentează suplimentar din punct de vedere al datelor nevoia de continuare a politicilor de reducere a consumului de tutun în România și protejarea generațiilor tinere de expunerea la o dependență care ucide anual peste 42.000 de români.

Ca un semn clar de determinare în lupta cu cauza nr. 1 de boală prevenibilă în România (consumul de tutun), societatea civilă s-a angajat, în luna septembrie 2016, într-un nou demers ambițios, dar realizabil- acela ca, în parteneriat cu toți factorii decizionali, să contribuie la adoptarea tuturor acelor politici și măsuri care să permită ca generația care se va naște în anul 2017 să fie nefumătoare la vârsta maturității, în anul 2035. Un obiectiv asumat deja de multe țări europene, dar un obiectiv posibil doar prin parteneriat asumat și responsabil. Peste 300 de organizații non-guvernamentale au aderat deja la această inițiativă, printre ele aflându-se organizații medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor, de tineret și protejarea mediului.

În parteneriat cu experți naționali și internaționali, a fost elaborată Strategia Națională Multisectorială pentru prevenirea și reducerea consumului de tutun, dependenței de nicotină și expunerii la fumul de tutun 2017-2035, un document unanim apreciat, inclusiv de către Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Societatea civilă, medicală și academică din România își exprimă speranța că va continua parteneriatul eficient cu factorii decizionali, astfel ca toate măsurile de control a consumului de tutun și de atingere a obiectivului primei generații de tineri eliberați de acest viciu cu efecte devastatoare să beneficieze de o abordare bazată pe argumente și dovezi științifice reale. Sănătatea și protejarea ei nu poate fi subiect de ecuație economică sau de negociere de nici un fel, iar sănătatea generațiilor curente și viitoare trebuie să continue să fie un obiectiv asumat la nivelul întregii societăți.

Pentru informații și detalii suplimentare:

Ramona Brad

Director Proiect 2035-Prima Generație Fără Tutun a României

Email:  ramona.brad@2035faratutun.ro, Tel. 0726/673732