Propunere amendament: Interzicerea fumatului in masina daca in interior se afla copii sau femei insarcinate

Deputatul Aurelia Cristea a anuntat marti ca a depus un amendament la proiectul de modificare a legii privind interzicerea fumatului in spatiile publice, conform caruia nu va fi permis fumatul in masina proprietate personala daca se afla in ea copii sau femei insarcinate.

"Aceste amendamente pe care le-am sustinut atunci cand initiativa legislativa a ajuns la Comisia de buget din Camera se refera in primul rand la anularea amendamentelor pe care le-a depus Comisia de sanatate din Senat si care se refereau la actuala lege de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise. Suplimentar, am corectat niste lucruri care ni s-au cerut din partea societatii civile si a cetatenilor si care se refera, in primul rand, la introducerea interzicerii tigarilor electronice la spatiile de joaca pentru copii in aer liber, cat si in spatii inchise, care a fost omisa in Legea 15. De asemenea, suplimentar, astfel incat este in concordanta si cu decizia CCR si cu Conventia ONU privind drepturile copilului, interzicerea fumatului in masina proprietate personala daca se afla copii sau femei insarcinate", a explicat Aurelia Cristea la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Tot ea mai precizeazaca daca in cazul fumatului in masina in care se afla copii sau femei insarcinate, politistii vor putea aplica amenzi asemanatoare celor date soferilor care vorbesc la telefon, de maximum 500 de lei.
Ea a motivate ca astfel de reglementari exista si in legislatia altor tari, cum ar fi Marea Britanie.

"In Comisia de buget a fost acceptat acest amendament care se refera la fumatul in autoturism, comisii raportoare sunt Comisia de industrii, Comisia de sanatate si Comisia juridica pentru aceasta initiativa legislativa si sper sa fie adoptat si in celelalte comisii. Acest amendament este in concordanta cu decizia CCR din 27 ianuarie, prin care se specifica clar ca dreptul la sanatate este cel care primeaza si, de asemenea, este in concordanta cu principiile care stau la baza Conventiei Internationale a Drepturilor Copilului. Copilul nu se poate apara, noi trebuie sa fim cei care legiferam astfel incat drepturile lui sa nu fie incalcate. Cred ca prin aceasta reglementare se va produce o constientizare mult mai mare la nivel public, la nivelul tuturor celor care fumeaza, astfel incat sa nu pericliteze in niciun sens sanatatea celor de langa ei si in special a copiilor. Este o consecventa in aceasta initiativa legislativa tocmai pentru a ajunge ca in anul 2035 sa avem prima generatie de copii care sa nu mai fumeze", a mai afirmat deputatul, potrivit sursei mentionate.

Potrivit statistilor, fumatul produce in Romania 42.000 de victime anual.