INFARCT-EXTREMA URGENTA !

N-am mai simtit asa ceva.... Ce-o fi? Uneori in piept ma apasa, ma striveste… Durerea se duce in umeri, in spate..... Mi-e greata! O fi vreo indigestie.?! Iar a inceput! Abia respir, parca m-ar strange cineva de gat!

Stiati ca...

 • Stiati ca infarctul miocardic (atacul de cord) si accidentul vascular sunt principalele cauze de deces in Romania ?
 • Stiati ca un pacient cu infarct are sanse MAJORE de a fi salvat si de a fi recuperat daca ajunge la spital in primele 4-6 ore de la debut ?
O campanie a Societatii Romane de Cardiologie impreuna cu:

Ce trebuie sa fac in fata unui infarct de miocard

Primele ore de după debutul unui infarct reprezintă perioada cea mai critică pentru pacient din două motive:

 1. Riscul mare de deces prin stop cardiac indus prin tulburari severe ale ritmului inimii;
 1. Extinderea progresivă a ariei de necroză.

În consecinţă, aveţi două obiective:

 1. Să sunaţi la 112 ca să vă asiguraţi că pacientul va ajunge rapid la spital;
 2. Să supravegheaţi pacientul şi să ştiţi să interveniţi în situaţia în care apare stopul cardiorespirator (să ştiţi să aplicaţi manevrele de resuscitare).

res1

 

 

Apariţia stopului cardiorespirator este anunţată de pierderea cunoştinţei pacientului. În acest moment trebuie să aplicaţi prevederile protocolului de “Suport vital de bază”:

1. Asiguraţi securitatea dumneavoastră, a victimei şi a persoanelor din jur.  Fiţi sigur că în zona în care vă aflaţi nu se pot produce accidente.

2. Solicitaţi ajutorul altor persoane. Acţionând singur vă veţi epuiza rapid forţele.

 

 

 

res2

 

 

3. Aşezaţi victima pe spate.

4. Ridicaţi mult bărbia victimei (faceţi hiperextensia capului victimei). Pentru aceasta se plasează o mână pe fruntea pacientului, iar vârfurile degetelor celeilalte mâini se plasează sub bărbia victimei. Din această poziţie se “basculează“ capul victimei aşa cum se poate vedea în figura alăturată.

 

 

 

 

 

 

res3

 

5. Menţinând căile aeriene deschise, vă aplecaţi deasupra victimei şi încercaţi să stabiliţi, în maxim 10 secunde, dacă victima respiră normal, astfel:

 • simţind pe propriul obraz eventualul flux de aer expirat de victimă;
 • ascultând zgomotele respiratorii;
 • privind toracele victimei în încercarea de a surprinde eventualele mişcări respiratorii ale acestuia.

Dacă victima nu respiră și încă nu ați făcut-o, SUNAŢI acum la 112 și anunțați că aveți un pacient în stop cardiac, după care începeți resuscitarea.

 

 

 

res4

 

6. Se plasează podul palmei pe centrul toracelui victimei. Podul palmei celeilalte mâini se plasează peste mâna care se află pe torace şi degetele mâinilor se întrepătrund.

EXECUTAȚI ASTFEL

30 DE COMPRESII

PE TORACELE PACIENTULUI !

Compresiile sunt corecte dacă sternul victimei se înfundă cu 4-5 cm, iar ritmul compresiilor este de aproximativ 100 pe minut.

 

 

 

 

 

res5

 

 

7. După 30 de compresii faceți 2 respirații “gură la gură” astfel:

 •  se redeschid căile aeriene prin re-extensia capului victimei (vezi alăturat);
 • se suflă constant în gura victimei; în acest timp, cu degetul mare și cu arătătorul mâinii se pensează nasul acestuia.

DACĂ DIN DIVERSE MOTIVE NU PUTEȚI EFECTUA RESPIRAȚIE “GURĂ LA GURĂ”, ATUNCI EFECTUAȚI NUMAI COMPRESIILE TORACICE, ÎN MOD CONTINUU

 

 

 

 

 

DUPĂ CE AȚI EFECTUAT 2 RESPIRAȚII FACEȚI, DIN NOU, 30 DE COMPRESII TORACICE CONTINUAȚI COMPRESIILE TORACICE ȘI RESPIRAȚIA ARTIFICIALĂ ÎN RAPORT 30/2 PÂNĂ LA SOSIREA AMBULANȚEI.

 

Downloadati materialul in format PDF de aici

  Folositi aceasta aplicatie! Ea va ofera datele esentiale care sa va permita sa recunoasteti semnele unui infarct de miocard, sa actionati coerent in preajma unui pacient cu infarct si sa apelati rapid Serviciul Medical de Urgenta 112. Procedand asa puteti salva multe vieti !!!"

No Comments Yet.

Leave a comment