Ghidul de tratament al STEMI in prespital

Etapa prespital este cea mai importanta etapa in abordarea unui pacient cu STEMI , de cele mai multe ori hotaratoare pentru prognosticul si evolutia ulterioara a acestuia. Pe de o parte, instabilitatea electrica a inimii este maxima in primele 4-6 de la debutul STEMI, motiv pentru care riscul aritmiilor maligne ( in special a fibrilatiei ventriculare) este major.

Pe de alta parte, aceleasi 4-6 prime ore reprezinta fereastra de timp ideala pentru realizarea reperfuziei miocardice si, prin aceasta, a limitarii ariei de necroza si salvarea de miocard viabil. Pornind de la aceste realitati binecunoscute, obiectivele majore ale tratamentului prespital al pacientului cu STEMI trebuie sa fie:

  1. Diagnosticul pozitiv precoce;
  2. Apelarea prompta a Serviciului de Asistenta Medicala de Urgenta ( SAMU);
  3. Tratamentul prompt al aritmiilor maligne;
  4. Reperfuzia miocardica.

Aproximativ 15.000 de pacienti cu STEMI se interneaza anual in spitalele din Romania. Lansarea  ( in 2010) a programului national pentru tratamentul interventional in STEMI a avut un impact major prin reducerea cu 40 % a mortalitatii intraspitalicesti la acesti pacienti ( de la 13, 5% in 2008 la  8, 2 % in 2012 si 2013).

Pornind de la experienta acumulata dupa lansarea acestui program, lucrarea de fata isi propune sa contribuie la ameliorarea, in continuare , a prognosticului si evolutiei pacientilor cu STEMI prin standardizarea stiintifica a modului lor de abordare.

Acest ghid poate fi distribuit gratis la sediul SRC din str. Avrig 63, sector 2
021578, Bucuresti

In cadrul acestei sectiuni puteti consulta: