PUNCTUL DE VEDERE AL SRC ÎN LEGĂTURĂ CU IMPLEMENTAREA DE PROGRAME PENTRU PREVENTIA BOLILOR CARDIOVASCULARE ȘI DE CAMPANII DE CONȘTIENTIZARE A IMPACTULUI BOLILOR CARDIOVASCULARE ÎN ROMÂNIA

În ultima perioadă am asistat la mai multe inițiative de creare de Programe naționale dedicate prevenției bolilor cardiovasculare și/sau a unor campanii de conștientizare a impactului bolilor cardiovasculare în România. Aceste inițiative au fost anunțate fie de către structuri politice fie de un număr de ONG-uri.

Societatea Română de Cardiologie (SRC) remarcă cu satisfacție creșterea interesului pentru prevenirea și combaterea bolilor cardiovasculare în România. În același timp SRC atrage atenția asupra faptului  că toate aceste inițiative/programe au un numitor comun care le anulează din start atât credibilitatea în legătură cu obiectivul anunțat cât și șansele de succes. Concret toate aceste programe/inițiative au fost create, de regulă, fără participarea experților în domeniu, respectiv, pe de o parte, experții Societății Române de Cardiologie și ai altor Societăți Profesionale Medicale și, pe de altă parte, experții Ministerului Sănătății și Ministerului Educației. De asemenea toate aceste programe/inițiative ignoră existența Programului Național de Prevenție depus de către SRC la Ministerul Sănătății încă din 2009 și toate eforturile concrete depuse de către SRC în ultimii ani pe care le vom prezenta în continuare.

Cititi documentul de pozitie aici