Istoric SRC

Romania a avut in secolul XX trei cardiologi exceptionali: Profesorul Daniel Danielopolu, Profesorul Constantin C. Iliescu si Profesorul Basil Teodorescu. Acestia si elevii lor au contribuit in gradul cel mai inalt la dezvoltarea cardiologiei in Romania.

Societatea Romana de Cardiologie a fost infiintata la 13 august 1947 avand urmatoarea conducere: Presedinte: Prof. Dr. Daniel Danielopolu; Vicepresedinti: Prof. Dr. Ion Enescu; Prof. Dr. Daniel Dumitrescu Manta; Secretar general: Prof. Dr. Basil Teodorescu; Secretari: Dr. Nicolae Visineanu, Dr. Emil Viciu; Trezorier: Dr. M. Ilie.

Comitetul de conducere al Societatii a fost format din urmatorii membri: Daniel Danielopolu, D. Dumitrescu Manta, I. Enescu, M. Ilie, S. Papadopol, C. Paunescu, C. Radulescu, B. Teodorescu, E. Viciu.

Sunt alesi membrii fondatori, membrii titulari, membrii asociati si membrii corespondenti straini.

Societatea a infiintat atunci si Revista Romana de Cardiologie care s-a publicat in limba franceza si a cuprins listele categoriile de membri sus mentionati.

Societatea Romana de Cardiologie dupa o perioada scurta de incetare a activitatii a fost reinfiintata in 1959 avand ca presedinte pe Prof. Dr. Constantin C. Iliescu si Secretar pe Dr. Petronela Vintila care au condus Societatea pana in anul 1973. In 1967 a fost organizat si primul Congres National de Cardiologie cu o participare internationala numeroasa.

In anii urmatori pentru perioade lungi de timp au condus societatea Prof. Dr. Aurel Moga, Prof. Dr. Mihail Anton.

La inceputul anului 1990, dupa schimbarea regimului politic in Romania, se reorganizeaza Societatea Romana de Cardiologie cu un nou statut de functionare si are loc alegerea unui nou presedinte - Prof. Dr. Costin Carp si ca secretar Prof. Dr. Eduard Apetrei. S-a reeditat Revista Romana de Cardiologie incepand cu anul 1991.

Au fost reluate legaturile normale cu Societatea Europeana de Cardiologie ca si participarea la activitatile si manifestarile stiintifice care au fost din ce in ce mai active ca si participarea unor membri din conducerea S.E.C. la congresele si simpozioanele din Romania.

In afara de activitatea S.R.C. ca membra a S.E.C., aceasta este membra si a Federatiei Mondiale a Inimii (World Heart Federation) la a carei activitati a luat parte.

Societatea Romana de Cardiologie, prin membrii sai, a avut un rol esential in dezvoltarea cardiologiei in Romania. Mentionez doua institutii „Institutul ASCAR (Asistenta Cardiacilor”) in 1945 infiintat de Prof. Dr. C.C. Iliescu si Institutul de Cardiologie „Prof. Dr. C.C. Iliescu” infiintat la Spitalul Fundeni in 1991 avand ca director Prof. Dr. Costin Carp. Ulterior s-au infiintat institute de cardiologie la Cluj, Timisoara, Iasi si Tg. Mures. S-au creat astfel conditiile unei dezvoltari in continuare a cardiologiei la care S.R.C. participa activ prin membrii sai.

Durata mandatului: 2 ani; Durata mandatului (din 2002): 3 ani

In cadrul acestei sectiuni puteti consulta: