Conferinte/evenimente

Conferinte si evenimente

Primul Simpozion National de Cardiologie Pediatrica

Urgente cardiovasculare in perioada neonatala

14 - 15 mai 2004 - Tg. Mures

 

Societatea Romana de Cardiologie

Grupul de lucru “Ateroscleroza”

PROVAS – «PROtectia Vasculara in Ateroscleroza Sistemica»

Conf Dr Dragos VINEREANU

PROVAS este un curs intensiv organizat de catre Grupul de lucru

“Ateroscleroza” al Societatii Romane de Cardiologie. Obiectivul principal este reprezentat de actualizarea cunostiintelor in domeniul vast al protectiei vasculare. In acest domeniu exista o acumulare rapida si masiva de studii clinice, dintre cele mai importante mentionand HPS, X-SOLVD, ALLHAT, ASCOT, EPHESUS, etc.

Cunoasterea rezultatelor acestor studii, interpretarea lor critica, precum si posibilitatile implementarii in practica clinica curenta a acestora au impus necesitatea acestui curs. Totodata, cursul are rolul de a concentra specialisti cardiologi, internisti, neurologi si diabetologi in vederea unei dezbateri multidisciplinare a subiectului si a uniformizarii cunostiintelor teoretice a acestora, in vederea unei mai bune colaborari pentru solutionarea pacientului cu ateroscleroza sistemica.

S-a ales varianta cursului intensiv de o zi care, desi poate fi obositoare, are avantajul unei prezentari concentrate si integrate a cunostiintelor teoretice respective, precum si un cost mai redus. Valoarea practica a cursului a fost crescuta prin includerea in program a unor discutii de cazuri clinice interesante si reprezentative.

Cursul s-a desfasurat in Cluj, Bucuresti, Timisoara si Iasi. Temele prezentate au fost sistematizate in trei sesiuni de conferinte care au discutat mecanismele, diagnosticul, preventia si tratamentul aterosclerozei si a complicatiilor vasculare ale acesteia, o sesiune de discutii de cazuri clinice, precum si o sesiune de perspective in viitor in domeniul protectiei vasculare. Au conferentiat nume de prestigiu ale cardiologiei romanesti, alaturi de experti in domeniul diabetologiei si neurologiei.

Cursul s-a bucurat de o participare numeroasa (96, 265, 120, si respectiv 240 de cursanti la Cluj, Bucuresti, Timisoara si Iasi). Participarea a fost libera, pentru a permite un acces cat mai mare a medicilor la informatie, in special a celor in curs de pregatire postuniversitara. Aceasta s-a reflectat de altfel printr-o participare numeroasa a medicilor rezidenti.

Cursul a fost insotit de un caiet de curs care a continut cele mai importante aspecte ale prezentarilor. Organizarea foarte buna a fost sponsorizata de catre firmele MSD (la Cluj, Bucuresti si Timisoara) si Les Laboratoires Servier (la Iasi). Cursul a fost inclus in programul national de Educatie Medicala Continua al Colegiului Medicilor din Romania, fiind creditat cu 7 ore de EMC. Evaluarea cursului s-a facut prin chestionare completate de catre participanti, notele obtinute de intregul curs, precum si de lectori, fiind bune si foarte bune. Cursul urmeaza sa continue in 2005, iar intentia grupului de lucru este de a-l repeta si in alte locatii in afara celor patru centre universitare.

Dr Dragos Vinereanu

Simpozionul National de Cardiologie Pediatrica

12 - 14 mai 2005- Tg. Mures

detalii

 

 

In cadrul acestei sectiuni puteti consulta: