Boala arterială periferică

Care sunt simptomele bolii arteriale periferice?

Calibrul arterelor care irigă membrele inferioare scade foarte mult, iar mușchii, nervii și pielea picioarelor nu mai sunt hrănite suficient cu sânge. Simptomele inițiale sunt usoare și pot să treacă neobservate. Puteți simți amorțeli sau furnicături la nivelul picioarelor.

În timp, fără tratament, boala progresează și incep sa apara crampe dureroase la mers, pe distanțe din ce în ce mai scurte, care va impiedica sa mergeti normal (simptom numit in termeni medicali "claudicatie intermitenta").

Pielea, părul și unghiile picioarelor au de suferit. În stadiul final, când alimentarea cu sânge se întrerupe complet, se produce moartea tuturor țesuturilor, iar piciorul trebuie amputat.

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus, mergeți la medic! Diagnosticul nu este dificil, necesită doar un examen clinic al picioarelor și o ecografie vasculară. Din păcate, în cursul unui consult medical de rutină, există posibilitatea ca picioarele să fie neglijate.

De aceea este important ca dumneavostră să îi povestiți medicului despre simptomele pe care le aveți. Se estimează că pot fi salvate anual mii de vieți printr-un gest simplu – scoaterea șosetelor în timpul consultației!

» Care este tratamentul bolii arteriale periferice?