Insuficienta cardiaca

Viața cu insuficiență cardiacă

Diagnosticul de insuficiență cardiacă înseamnă o suferință destul de gravă și de lungă durată a inimii. El vine „la pachet” cu multe recomandări de tratament, cu un regim alimentar și cu sfaturi de viață sănătoasă. Boala este cronică, necesită urmarire medicală îndelungată și veți avea perioade când simptomele se vor agrava. Dar toate acestea nu trebuie să vă sperie. Insuficiența cardiacă nu trebuie să fie o dramă.


Trebuie să vă obișnuiți cu ideea că suferiți de o boală de inimă. Pe de o parte, asta înseamnă că trebuie să evitați eforturile intense și temperaturile prea înalte sau prea joase. În familie sau la petreceri, este bine să stați departe de mesele copioase și de alcoolul în exces. Evitați situațiile stresante și supărările. Dacă aveți neliniști legate de boala dumneavoastră, nu ezitați să apelați la ajutorul unui psiholog.

Pe de altă parte, insuficiența cardiacă nu vă condamnă la o viață de sanatoriu. Sunteți încurajat să vă reluați toate activitățile casnice (se include aici chiar și viața sexuala), să faceți piața și chiar să faceți sporturi ușoare și mișcare în aer liber. Trebuie doar să creșteți treptat cantitatea de efort și să vă opriți dacă simțiți durere sau sufocare.

Orice boală cronică se tratează cel mai bine în echipă. Pe lângă medicul dumneavoastră, cu care vă veți întâlni frecvent la controale, de mare ajutor vă sunt cei dragi. Ei vă pot ajuta să aveți un stil de viață sănătos și să respectați tratamentul prescris. Nu vă fie teamă să cereți ajutorul cu treburile casnice, atunci când efortul e prea mare pentru dumneavoastră. Discutați cu ei orice neliniste pe care o aveți în legatură cu starea dumneavoastra de sănătate și orice nelămurire despre diagnostic sau tratament.

Familia este cel mai important suport.