Insuficienta cardiaca

Cum se diagnostichează insuficiența cardiacă

Diagnosticul de insuficiență cardiacă se pune în urma unor investigații medicale complexe. Dar primul pas obligatoriu, ca în cazul oricărei alte boli, este să recunoașteți simptomele și să vă prezentați la cardiolog.

Dacă știți că suferiți de o boală cardiovasculară, controalele cardiologice periodice sunt obligatorii. Nu uitați să menționați medicului dacă vă simțiți mai obosit decât de obicei, dacă aveți respirație grea sau dacă aveți picioarele umflate și rețineți apa. Sunt primele semne ale insuficienței cardiace. O parte dintre pacienți vin la medic direct cu aceste simptome, fără să se știe cu vreo boală de inimă anterioară.

În urma discuției cu dumneavoastră și a examenului clinic, medicul poate cere diverse alte teste. Vi se va face o electrocardiogramă, o radiografie și o ecografie cardiacă. Pot fi necesare și analize de sânge. Câteodată poate fi nevoie și de teste mai complexe, precum coronarografia. Toate acestea sunt necesare pentru a evalua starea dumneavoastră generală și cât de grav e afectat cordul.

O dată ce vi s-a pus diagnosticul de insuficiență cardiacă, îl veți purta toată viața. Ea este o boală cronică, dar care se poate ameliora sau agrava în timp. De aceea testele medicale care vi s-au făcut inițial vor fi refăcute periodic, pentru a urmări evoluția bolii. Acesta este motivul pentru care este foarte important să mergeți la controale cardiologice periodice.

In continuare, cititi si:

» Tratamentul insuficienței cardiace?