Ecocardiografia

In ce consta ecocardiografia si daca imi afecteaza starea de sanatate?

Nu trebuie sa stati in spital pentru a efectua o ecocardiografie, nefiind o interventie invaziva. Ecocardiografia nu doare! Intreaga procedura va dura intre 15 si 60 de minute si veti putea sa va duceti acasa la scurt timp dupa aceea. Spre deosebire de alte teste, cum ar fi radiografiile sau tomografia computerizata, pentru efectuarea unei ecografii nu se utilizeaza radiatii X.

Ultrasunetele care se utilizeaza nu va fac rau!

Exista mai multe modalitati de efectuare a ecocardiografiei, dar in mod uzual prin acest termen ne referim la ecocardiografia transtoracica. In acest caz medicul foloseste o sonda pe care o aplica pe piele dupa ce a acoperit-o cu un gel conductiv. Acest gel nu pateaza imbracamintea!

Medicul vizualizeaza diferitele structuri ale inimii pe un ecran conectat la sonda. Prin utilizarea ecocardiografiei Doppler (bazata pe principiul descris de marele inventator Christian Doppler), medicul vizualizeaza sangele care circula prin structurile si vasele cardiace.

Alte tipuri de ecografie cardiaca includ ecocardiografia transesofagiana, ecocardiografia de stress si ecocardiografia de contrast.

Ecocardiografia transoesofagiana se efectueaza cu un tub flexibil care este introdus in esofag, pentru a ajunge mai aproape de inima si a obtine imagini mai bune si mai clare. Aceasta examinare poate produce un disconfort deoarece sonda trebuie introdusa prin gura (dupa anestezie locala si sedare).

Inaintea acestui test va fi nevoie sa nu mancati o perioada. Ecocardiografia de stress se efectueaza in timpul sau imediat dupa o perioada de exercitii fizice pe o bicicleta sau dupa o injectie cu un medicament care creste activitatea inimii; are rolul de a testa cum se comporta inima dumneavoastra in timpul unei suprasolicitari.

Ecocardiografia de contrast se efectueaza cu o substanta de contrast care ajuta la crearea unei imagini mai bune a inimii. Aceasta este injectata in sange inainte de efectuarea ecocardiografiei.


Puteti afla mai multe despe ecografia cardiaca urmarind clipul de mai jos