Insuficienta cardiaca

Semne de alarma. Când trebuie să mă prezint la medic?

Insuficiența cardiacă este o boală cronică, de „cursă lungă”. Evoluția bolnavilor este oscilantă – veți avea perioade în care vă simțiți bine, fără simptome, dar și perioade în care boala vă va da bătăi de cap. De aceea este important să mergeți regulat la control, pentru a ști felul în care progresează boala. Dar la fel de important este să cunoașteți semnele de agravare ale ei, pentru a vă prezenta la medic atunci când tratamentul nu mai este suficient.


În primul rând, urmăriți-vă cu atenție starea de sănătate. Faceți mișcare în fiecare zi, chiar dacă asta înseamnă doar treburile casnice zilnice sau o plimbare ușoară până la piață. Dacă simțiți că nu mai puteți face eforturile cu care erați obișnuit, acesta poate fi un semn că inima suferă.

Este important să vă măsurați săptămânal câțiva parametri: pulsul, tensiunea arterială și greutatea. Dacă ați luat în greutate mai mult de 2 kg și observați că aveți picioarele umflate, asigurați-vă ca ați eliminat sarea din dietă. Dacă pulsul și tensiunea arterială sunt mai mici sau mai mari decât valorile normale, este posibil să fie nevoie de modificări în schema de tratament. În orice caz, este nevoie să vă prezentați la medic.

De obicei aceste suferințe apar în timp, de-a lungul câtorva zile sau săptămâni. Nu trebuie să le neglijați, ci să vă faceți o programare la medic. Dacă însă starea dumnevoastră se agravează brusc, dacă aveți febră, tuse sau senzație accentuată de sufocare, trebuie să vă prezentați de urgență la spital. Este posibil să aveți ceea ce în termeni medicali se numește „acutizare a insuficienței cardiace”, adică agravarea ei bruscă. Tratamentul este de obicei complex și se realizează în spital.

In aceasta filmare, dr. Mariana Barbu va explica pe scurt diagnosticul insuficientei cardiace.

In continuare, cititi si:

» Viața cu insuficiență cardiacă