Hipertensiunea arteriala

Care sunt complicatiile hipertensiunii arteriale?

Deși nu produce simptome, hipertensiunea arterială este periculoasă prin efectele ei negative la nivelul întregului organism. Prezența hipertensiunii arteriale accelerează procesul de ateroscleroză, adică depunerea de colesterol în interiorul vaselor de sânge. În timp, arterele se îngustează, pereții lor se îngroașă, iar organele nu mai primesc suficient sînge.

Tocmai pentru că intervine în apariția tuturor celorlalte boli cardiovasculare, hipertensiunea este considerată atât o boală, cât și un factor de risc. Pentru mai multe informații despre factorii de risc cardiovasculari, vizitați secțiunea dedicată acestora.

În lipsa tratamentului, hipertensiunea arterială se poate complica prin afectarea ireversibilă a tuturor organelor vitale. Bolnavul hipertensiv este expus unui risc crescut de a suferi infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. În timp, poate apărea insuficiența cardiacă. Frecvent, bolnavii hipertensivi au afectare cronică a rinichilor și a vederii. De asemenea, poate fi afectată memoria, prin scăderea fluxului de sânge către creier, precum și viața sexuală, prin apariția disfuncției erectile.

Tratamentul corect al hipertensiunii arteriale ține la distanță aceste boli grave!