Disecția de aortă

Disecția de aortă

Ce este „disecţia de aortă”?

Aorta este cea mai mare arteră din organismul nostru. Ea pleacă direct dintr-o cavitate a inimii (numita ventriculul stang) și se ramifică, trimițând ramuri către toate organele din corp. Prin urmare, ea are cel mai mare calibru și cel mai gros perete dintre toate vasele de sânge.

Aorta pleacă din torace și se termină în abdomen. Oriunde pe traiectul ei pot apărea probleme. Dacă peretele aortei este slăbit, aceasta se dilată și ajunge să arate ca o pungă, numită în termeni medicali „anevrism”. Presiunea sângelui din interior determina riscul de rupere, cu consecințe catastrofale; majoritatea pacienților cu anevrism aortic rupt mor în câteva minute prin hemoragie masivă.

Pereții aortei se pot deteriora în timp din cauza unui stil de viață nesănătos. Ei se îngroașă și devin rigizi, existând riscul să se rupă fara sa se dilate in prealabil. Atunci când se întâmplă, diagnosticul poartă numele de „disecție de aortă”. Durerea este fulgerătoare, ca un cuțit înfipt în torace sau abdomen și nu poate fi calmată cu medicamente. Trebuie să vă prezentați de urgență la spital dacă aveți astfel de simptome!