Insuficienta cardiaca

Respirația grea și retenția de apă – primele semne ale insuficienței cardiace

Dacă suferiți de insuficiența cardiacă, probabil că v-ați lovit deja de simptomele ei neplăcute. Dacă aveți o boală de inimă într-un stadiu ușor, este posibil ca în viitor să dezvoltați insuficiență cardiacă o dată cu agravarea ei. În ambele cazuri, este util să cunoașteți semnele insuficienței cardiace, pentru a putea merge la medic și a primi tratament.

Inima este în centrul sistemului cardiovascular. De la ea pleacă toate arterele către organism și spre ea vin toate venele care aduc sângele din corp. Din această cauză, atunci când inima este bolnavă și nu își mai poate îndeplini funcția de pompă, consecințele neplăcute se resimt în toate organele. Ea nu mai poate pompa sânge eficient, de aceea apare senzația de lipsă de vlagă, de astenie. Mai important decât atât, inima nu mai poate să preia sângele din vene, de aceea el va stagna. Aceasta se numește în termeni medicali „congestie”, iar în actele dumneavoastră e probabil să regăsiți diagnosticul „insuficiență cardiacă congestivă”.

La început, simptomele pot fi ușoare. Poate că simțiți că nu mai aveți suflu când încercați să urcați două etaje. Poate că observați că aveți picioarele ușor umflate și că ați luat în greutate câteva kilograme. Dar în timp, fără tratament, lucrurile se pot agrava. În formele avansate ale bolii, senzația de sufocare persistă și când bolnavul stă liniștit în pat. Retenția de apă poate să apară în întregul corp, chiar și în interiorul abdomenului sau toracelui.


Congestia se referă la această încărcare cu sânge a venelor și a organelor. Ea este motivul pentru care dumneavoastră simțiți toate simptomele neplăcute. Cele mai importante sunt respirația grea (dată de sângele care stagnează în plămâni) și retenția de apă – termenul medical este de „edem”.

Indiferent de gravitatea simptomelor, apariția lor trebuie să vă facă să mergeți la cardiolog, mai ales dacă vă știți deja bolnav de inimă. Orice suferință a inimii, de la un infarct vechi și până la banala hipertensiune arterială, se poate complica în timp cu insuficiență cardiacă.

Dacă simțiți că aveți respirația grea și observați că aveți picioarele umflate, mergeți la medic, deoarece este foarte probabil să aveți insuficiență cardiacă. Dacă senzația de sufocare a apărut brusc și este foarte intensă, mergeți la un spital de urgență – este posibil să fie vorba despre o problemă acută, care necesită tratament imediat.

In aceasta filmare, dr. Mariana Barbu va explica simptomele si diagnosticul insuficientei cardiace

In continuare, cititi si:

» Cauzele insuficienței cardiace. Oare sunt la risc?