Grupuri de lucru

In aceasta sectiune gasiti informatii despre activitatea Grupurilor de Lucru din cadrul Societatii Romane de Cardiologie.

 

Grupul de Lucru de Aritmii al Societăţii Române de Cardiologie îşi propune să reunească în rândurile sale pe toţi aceia care sunt interesaţi de vastul şi tot mai dinamicul domeniu al aritmiilor cardiace; alături de profesioniştii din domeniul electrofiziologiei intervenţionale şi a dispozitivelor implantabile, în acest grup trebuie să fie o prezenţă activă şi cei ale căror preocupări sunt îndreptate spre diagnosticul şi terapia neinvazivă a aritmiilor cardiace sau mecanismelor fundamentale ale acestora.

 

 

Grupul de lucru de Ateroscleroza si Aterotromboza isi propune dezvoltarea colaborarii cu toate grupurile de lucru din cadrul Societatii Romane de Cardiologie si in special cu grupul de lucu de Cardiologie Preventiva si Recuperare Cardiovasculara, continuarea colaborarii cu Fundatia Romana a Inimii, Societatea Europeana de Cardiologie, medicii de familie si organizatiile medicilor de familie.
Implementarea ghidurilor in practica medicala. Incurajarea carcetarii stiintific si activitatii tinerilor.Colaborarea cu alte societati din domeniu medical, cu alte universitati (fizica, mecanica fluidelor...) din tara si din strainatate.
Domeniul de interes este depistarea precoce a aterosclerozei subclinice si interventia pe factorii de risc declansatori, mecanismele dezvoltarii placii de aterom si imbatranirea vasculara, avand ca scop incetinirea acesteia si cresterea esxpectativei de viata.

 

 

Grupul de Cardiologie de Urgenţă al Societăţii Române de Cardiologie îşi propune şi îşi doreşte să fie un forum de discuţii, un loc de întâlnire şi de schimb al ideilor, de evaluare a ultimelor terapii şi tratamente din domeniul atât de dinamic al îngrijirilor acordate pacienţilor cardiovasculari care se află în stare critică.
Paleta de preocupări trebuie să depăşească stadiul îngrijirilor intensive acordate în unităţile de profil coronarian şi să abordeze toate situaţiile cu care ne intâlnim frecvent în practică şi care se constituie în circumstanţe ameninţătoare pentru viaţă: sindroame coronariene acute, tromboembolismul pulmonar, şocul cardiogen şi insuficienţa cardiacă acută, stopul cardiac şi determinanţii săi aritmici sau mecanici. Scopul Grupului de Cardiologie de Urgenţă este să promoveze aceste preocupări în rândul comunităţii medicilor cardiologi dar şi să dezvolte o platformă teoretică şi de însuşiri practice absolut necesare în condiţii de urgenţă.

Grupul de Lucru de Cardiologie Experimentală își propune să îi reunească în rândurile sale pe toți cei interesați de domeniul cercetării cardiovasculare experimentale și să reprezinte în același timp o platformă unde se întâlnesc cercetători din domeniile clinic, experimental și translațional, pentru a discuta și a elabora împreună proiecte de cercetare multidisciplinare, care să vizeze elucidarea mecanismelor fiziopatologice ale bolilor cardiovasculare, identificarea de noi ținte terapeutice și de potențiali markeri diagnostici și dezvoltarea de noi strategii terapeutice.

 

Grupul de lucru de cardiologie interventionala reuneste cardiologi cu experienta din domeniiul cardiologiei interventionala, tineri in curs de perfectionare, dar si cardiologi interesati de acest domeniul atractiv, dinamic si in continua dezvoltare.

Actiunile grupului se desfasoara pe mai multe directii:

  • Popularizarea tehnicilor si metodelor moderne de revascularizare miocardica
  • Implementarea si adererarea larga la ghidurile actuale de practica medicala din domeniul cardiologiei interventionale
  • Sustinerea activitatii de dezvoltare personala si instruire permanenta a cardiologilor interventionisti
  • Dezvoltarea Registrului national de PCI, pentru a avea o imagine cat mai clara asupra  realitatii activitatii de cardiologie interventionala din Romania, in scopul imbunatatirii actului medical la pacientul cardiac

 

Activitatea Grupului de Lucru are drept obiectiv imbunătățirea calității îngrijirii pacienților prin susținerea și organizarea activităților educaționale si de cercetare privind cardiologia pediatrică și bolile cardiace congenitale si prin dezvoltarea colaborării dintre centrele de cardiologie pediatrică și centrele expert de boli cardiace congenitale la adulți, pentru facilitarea tranziției acestor pacienţi de la serviciile de pediatrie la cele pentru adulți.

Ne puteţi găsi şi pe pagina oficială de Facebook (https://www.facebook.com/Grupul-de-Lucru-Cardiologie-Pediatrica-si-Boli-Cardiace-Congenitale-105479041312117/)

 

 

 

Grupul de lucru are ca obiectiv susţinerea strategiilor naţionale şi europene privind prevenţia bolilor cardiovasculare, având drept finalitate reducerea mortalităţii prin boli cardiovasculare, creşterea duratei şi mai ales, a calităţii vieţii, atât la nivel populaţional, cât şi în grupul mai restrâns al persoanelor cu risc înalt sau cu patologie cardiacă constituită.
Grupul de lucru de cardiologie preventivă iniţiază programe (aplicate prin structurile proprii sau prin Fundaţia Inimii) şi coordonează activităţile importante în domeniul prevenţiei şi recuperării în cadrul Societăţii de cardiologie, oferind îndrumare metodologică în domeniu şi altor specialişti implicaţi în aceste activităţi (medici de familie, internişti, pneumologi,neurologi, geriatrie, alte specialităţi).

 

 

Scopul Grupului de Lucru de Cardiopatie Ischemică este îmbunătăţirea prevenţiei, diagnosticului şi tratamentului cardiopatiei ischemice. Pentru că aceasta este responsabilă de cele mai multe decese dintre maladiile cardiovasculare, iar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în Europa.

Acţiunea Grupului de Lucru de Cardiopatie Ischemică se desfăşoară pe mai multe direcţii:

  • Educaţia publicului larg pentru prevenirea bolii, dar şi pentru recunoaşterea ei în stadii incipiente
  • Perfecţionarea medicilor cardiologi şi internişti în abordarea bolii
  • Contribuirea la implementarea ghidurilor de practică medicală pentru cardiopatia ischemică. Ghidurile trebuiesc apreciate critic şi adaptate realităţii din ţara noastră
  • Sprijinirea cercetării în domeniu

Membrii acestui grup de lucru sunt toţi medicii care sunt interesaţi de a înţelege mai bine această patologie pentru a o putea combate mai eficient.

 

 

  1. Acţiuni educative:

- susţinerea de cursuri de ecocardiografie practică, în care prelegerile teoretice sunt urmate de demonstraţii live, cu efectuarea examinărilor ecocardiografice în direct

- standardizarea modului de efectuare şi raportare a ecocardiografiilor, în concordanţă cu recomandările europene

  1. Stimularea activităţii de cercetare în ecocardiografie:

- premierea articolelor originale pe teme de ecocardiografie publicate în reviste cotate ISI

  1. Creşterea vizibilităţii internaţionale a ecocardiografiei româneşti:

- creşterea participării colegilor români cu lucrări originale şi conferinţe la manifestări internaţionale recunoscute

 

 

Grupul de lucru Hipertensiune Arterială își propune ca, împreună cu conducerea Societății Române de Cardiologie, să continue și să dezvolte activitatea derulată până în prezent și să deschidă noi direcții de colaborare și cercetare.

 

 

Grupul de lucru de insuficienta cardiaca este organizatia din cadrul Societatii Romane de Cardiologie care se preocupa de studiul si managementul insuficientei cardiace in Romania, in educatia si cercetarea din aces vast domeniu al cardiologiei.

Obiectivul principal al grupului de lucru este cresterea perceptiei IC in randul medicilor practicieni si al pacientilor, cresterea sperantei de viata si ameliorarii calitatii vietii populatiei din Romania. Principalele mijloace de realizare a acestor obiective sunt masuri de preventie, diagnostic si tratament optim al insuficientei cardiace , cursuri si seminarii pentru medicii practicieni cardiologi si de medicina generala.

Grupul de lucru de insuficienta cardiaca este afiliat Societatii Europene de Cardiologie si Asociatiei Europene de Insuficienta Cardiaca.

 

 

Clubul Tinerilor Cardiologi din Romania, o inițiativă a Societății Române de Cardiologie (SRC), după modelul Societății Europene de Cardiologie (ESC), se adresează medicilor rezidenți/cardiologi sub 35 ani și se dorește a răspunde nevoii de comunicare și susținere profesională a tinerilor medici aflați în pregătire.

 

 

Grupul de lucru al Asistenților Medicali, Kinetoterapeuților și Psihologilor de Recuperare.

 

In cadrul acestei sectiuni puteti consulta: