Scop si activitate

Grupul de Cardiologie de Urgenţă al Societăţii Române de Cardiologie îşi propune şi îşi doreşte să fie un forum de discuţii, un loc de întâlnire şi de schimb al ideilor, de evaluare a ultimelor terapii şi tratamente din domeniul atât de dinamic al îngrijirilor acordate pacienţilor cardiovasculari care se află în stare critică.

Paleta de preocupări trebuie să depăşească stadiul îngrijirilor intensive acordate în unităţile de profil coronarian şi să abordeze toate situaţiile cu care ne intâlnim frecvent în practică şi care se constituie în circumstanţe ameninţătoare pentru viaţă: sindroame coronariene acute, tromboembolismul pulmonar, şocul cardiogen şi insuficienţa cardiacă acută, stopul cardiac şi determinanţii săi aritmici sau mecanici. Scopul Grupului de Cardiologie de Urgenţă este să promoveze aceste preocupări în rândul comunităţii medicilor cardiologi dar şi să dezvolte o platformă teoretică şi de însuşiri practice absolut necesare în condiţii de urgenţă.

Vă aşteptăm alături de noi pentru implementarea acestor idei în practica zilnică.

Obiectivele Grupului de Lucru Cardiologie de Urgenta:

1. Crearea unei comunitati-web a medicilor (membri SRC si afiliati) din Romania preocupati de domeniul „Cardiologiei de Urgenta” cu scopul de a facilita schimbul de informatii si de experienta in domeniul practicii pre-spital si in unitatea de terapie intensiva coronarieni;

 2. Mentinerea publicatiei lunare on-line „Conexiuni”.

3. Coordonarea si derularea „Registrului Roman pentru Infarctul Miocardic Acut cu Supradenivelare de Segment ST” (RO-STEMI-4 si RO-STEMI-5, sub forma de snapshot pe perioada a 1-2 luni cu testarea strategiei farmacoinvazive).        

4. Publicarea datelor registrului RO-STEMI in publicatii cu factor de impact.

5. Coordonarea, sustinerea si derularea „Registrului roman pentru embolia pulmonara” (RO-TEP) cu includerea de noi centre care sa contribuie la cresterea numarului cazurilor raportate. Includerea datelor specifice in Right Heart Thrombi European Registry (RIHTER). Publicarea rapoartelor referitoare la acest registru in publicatii cu factor de impact;

6. Redactarea si publicarea volumului „Protocoale in USTACC / USTICC” cu scopul de a pune la dispozitia medicului practician un material sintetic si usor de utilizat in conditii de urgenta;

7. Re-editarea in forma actualizata a Ghidului Romanesc pentru Managementul STEMI in Faza Prespital.

8. Implementarea in practica a elementelor constitutive (dotare minimala, atestare profesionala etc) ale unui USTACC modern in conformitate cu recomandarile Acute Cardiac Care Association of the European Society of Cardiology).

9. Initierea si sustinerea in cadrul Societatii Romane de Cardiologie impreuna cu Grupurile de Lucru sau cu Asociatiile Profesionale a unor cursuri cu tematica din Cardiologia de Urgenta.

10. Realizarea de programe comune impreuna cu Asociatiile si Societatile profesionale cu profil de asistenta medicala de urgenta in vederea standardizarii si implementarii in practica a tratamentului modern al urgentelor cardiace pre-spital si in spital: initierea Programului National de Instruire in Resuscitarea Cardiorespiratorie si de Interpretare a Electrocardiogramei in Urgenta in Colaborare cu Consiliul National Roman de Resuscitare, Consiliul European de Resuscitare, Societatea de Medicina de Urgenta si Catastrofa, Serviciile de Ambulanta, Ordinul Asistentilor Medicali etc.

11. Initierea Programului National „Si tu poti salva o viata” destinata educatiei privind resuscitarea cardiorespiratorie in scoli in colaborare cu Medicina de Urgenta, Ministerul Sanatatii si Ministerul Invatamantului si Cercetarii.

12. Realizarea de materiale educationale privind resuscitarea cardiopulmonara, adresate participantilor la competitii sportive (ex. videoclip despre tehnica Basic Life Support, afise bilingve romana/engleza cu schema BLS, introducere in fiecare kit de concurs atletic a batistei cu supapa pentru efectuarea respiratiei gura la gura, etc). Materialele educationale vor rezulta din cooperarea dintre Societatea Romana de Cardiologie - Grupul de Lucru Cardiologie de Urgenta, Laerdal, Athletic CardioClub si Bucharest Running Club si vor fi distribuite prin retelele de socializare.

13. Intarirea si dezvoltarea relatiilor de colaborare cu nucleul Acute Cardiac Care Association – ESC dar si cu nuclee si grupuri de lucru de profil din alte tari cu scopul dezvoltarii de programe comune si dezvoltarea de registre comune pentru evaluarea comparativa a indicatorilor privind calitatea ingrijirilor medicale acordate. Campanie pentru crearea specialitatii de „Cardiolog intensivist” – in cooperare cu Societatea de ATI si MS.

IMPLEMENTAREA OBIECTIVELOR GRUPULUI DE LUCRU DE CARDIOLOGIE DE URGENTA

A. REGISTRE

1. Continuarea completarii bazei de date din registrul roman pentru infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST (RO-STEMI) 5, realizarea a 2 sesiuni snapshot. Sponsori: Astra Zeneca, Pfizer.

2. Continuarea completarii bazei de date din registrul roman pentru tromboembolismul pulmonar RO-TEP: cifra tinta de pacienti inclusi 1000. Sponsori: Boehringer Ingelheim, Pfizer si Bayer.

3. Crearea unui registru nou - Registrul Roman de Ischemie Acuta Periferica (IPA-RO) in colaborare cu Societatea Romana de Chirurgie Cardiac Sponsori : Bayer, Pfizer si Roche.

4. Crearea unui registru nou - Registrul Roman de Tromboza Venoasa Acuta (RO-TROMB). Sponsori: Bayer si Roche

B. ACTIUNI EDUCATIVE

1. Curs „Managementul tromboembolismului pulmonar acut” locatie Iasi. Sponsor: Leo Pharma.

2. Curs  „Resuscitare cardio-respiratorie” – destinat medicilor care lucreaza in      USTACC – eventual cu 2 locatii: cu ocazia Conferintei Nationale a Grupurilor      de Lucru si a Congresului National al SRC din octombrie 2015 sau numai pre-    congres, in colaborare cu Consiliul National Roman de Resuscitare, Consiliul     European de Resuscitare, Societatea de Medicina de Urgenta si Catastrofa,     Serviciile de Ambulanta.

3. Cursuri „Interpretare ECG pentru asistentele din USTACC”- cu 2 locatii: cu ocazia Conferintei Nationale a Grupurilor de Lucru si in ziua premergatoare deschiderii Congresului National al SRC din octombrie 2015 in colaborare cu Consiliul National Roman de Resuscitare, Consiliul European de Resuscitare, Societatea de Medicina de Urgenta si Catastrofa, Serviciile de Ambulanta, Ordinul Asistentilor Medicali.

4. Colaborare si participare la actiunile Athletic Cardio Club.

5. Elaborarea de materiale educative privind resuscitarea cardio-respiratorie.

Materialele vor fi destinate participantilor la competitiile sportive.

C. PUBLICATII

 1. Elaborarea si publicarea Ghidului de Tratament STEMI in Prespital - editia a II-a. Sponsor: Berlin-Chemie.

 2. Traducerea si publicarea Ghidului ESC de Diagnostic si Tratament al Tromboembolismului pulmonar acut 2014.

 3. Redactarea si publicarea volumului “Protocoale in USTACC / USTICC”.

 4. Realizarea editiei a II-a a chestionarului referitor la „Calitatea Vietii Cardiologului”.

 D. CAMPANIE PENTRU CREAREA SUBSPECIALITATII DE CARDIOLOG INTENSIVIST

– in cooperare cu Societatea de Anestezie si Terapie Intensiva si Ministerul Sanatatii.

Cursurile GL de Cardiologie de Urgenta: conform centralizatorului Cursurilor SRC

In cadrul acestei sectiuni puteti consulta: